Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Štve vás niečo a úradníci nereagujú? Skúste aplikáciu
Zdielať na

Štve vás niečo a úradníci nereagujú? Skúste aplikáciu

BRATISLAVA / Bonzovať štátnym úradom môžete už aj prostredníctvom mobilnej aplikácie. Stačí, ak do rúk počas nákupu vezmete mobil, mäso zelenej farby či tonu smetí v okolí odfotíte, napíšete zopár údajov a stlačíte „tlačítko“ odoslať. Že ste tak urobili už veľakrát a bez výsledku? Odpoveď na to sme hľadali u kompetentných.

Ľudia účinok doteraz nepociťovali

Mobilnú aplikáciu na nahlásenie ilegálnej skládky alebo tú s názvom lepšie potraviny využívajú tisícky ľudí. "Ľudia lokalizovali viac ako 1600 nelegálnych skládok a 10 percent z nich sa odstránilo," hovorí zakladateľ mobilnej aplikácie Jozef Vodička.

Aplikácia bola spustená koncom marca a stiahlo si ju 1500 ľudí. Postup je v oboch prípadoch nasledovný. Tovar po dátume spotreby alebo hŕbu smetí blízko vášho domu odfotografujete do mobilu, následne vyplníte krátky formulár a odošlete.

Spravil tak mnohokrát aj náš kolega Adam Zavřel. "Na internete som našiel aplikáciu. Bolo to od ministerstva životného prostredia, stiahol som si ju, lebo v našom okolí sú čierne skládky," hovorí čerstvý ženáč.

Výsledok však zatiaľ žiadny. "Posielame to asi trištvrte roka, každý mesiac, Stále tam nikto neprišiel, skládka sa zväčšuje, čiže sa pýtam či to má význam," dodáva.

Ministerstvo reagovať nemusí

Oslovili sme teda ministerstvo životného prostredia. Priamo na ich webovej stránke je ponuka mobilnej aplikácie. A tým z ich strany vraj všetko končí. Občianskemu združeniu poskytli vraj len priestor.

"My notifikujeme veľkosť, pozíciu, či sa jedná o nelegálnu skládku. Notifikujeme to odpadovej spoločnosti a starostom. A ony môžu konať. A či sa budú vyhovárať? To je na nich," vraví zakladateľ mobilnej aplikácie Peter Bartoš.

O čosi iná je ale novovzniknutá, len trojtýždňová, mobilná aplikácia. Jej tvorcom je čerstvý absolvent vysokej školy informatiky zo Šale. "Zachytil som veľa problémov ohľadom potravín. Vymyslel som aplikáciu, ktorá zjednodušuje podanie sťažnosti. Aby som mohol byť vývojár aplikácii, musel som zaplatiť malý poplatok, 25 dolárov," vraví. V tomto prípade trefa do čierneho.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články